Kontrabáš

Recepty

Kontrabáš

Kontrabáš

Kontrabáš je pokrm, ve kterém najdete suroviny typické pro Valašsko – pohanku a brambory. Konkrétní provedení kontrabáše se lišilo napříč krajem; třeba ve Valašské Polance se po dopečení zakapával smetanou. „Já mám nejradši recept z Horní Bečvy, do kterého se před pečením přidávají ještě škvarky a troška peprné brynzy,“ říká Petra Pospěchová. Kontrabáš je skromné ale syté jídlo, které zaplní žaludky, ale nevyprázdní peněženku.

 Do 50 minut  /  Velmi snadné  /  Pro 4 osoby


Nutriční hodnoty

Energie
2721 kcal
Bílkoviny
98 g
Sacharidy
442 g
Tuky
74 g
Vláknina
50 g

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

  • vepřové sádlo 1 PL
  • cibule 1 ks – nakrájená nadrobno
  • česnek 3 stroužky – nakrájené na plátky
  • bobkový list 1 ks
  • paprika mletá sladká 1 PL
  • sušené houby 1 hrst – předem namočené v bílém víně
  • pikantní klobása 2 ks – nakrájená na kousky
  • uzené maso 500 g (uzené koleno, nakrájené na kostičky)
  • zelí kysané 1 kg – překrájené
  • sůl
  • pepř – čerstvě mletý

Postup

  1. Brambory a pohanku uvařte zvlášť ve vodě. Brambory doměkka, pohanku svařte, až začne připomínat kaši. Nesmí však být rozvařená.

  2. Troubu rozehřejte na 180 °C. Mezitím opečte na sádle nakrájenou cibulku dosklovita. Uvařené brambory trochu rozšťouchejte a smíchejte je s pohankovou kaší. Přidejte česnek, opraženou cibulku a na kousky nakrájené uzené maso. Vše důkladně promíchejte a osolte.

  3. Pekáček či zapékací mísu vymažte sádlem a směs do něj rovnoměrně rozprostřete. Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut nebo až povrch lehce zrůžoví.


NĚCO NAVÍC
Kontrabáš si vybrala jako zamilované jídlo svého kraje Petra Pospěchová, gastronomická novinářka a autorka Regionální kuchařky. „Valašsko mám zaryté pod kůží – jako holka jsem trávila spoustu času ve Vizovicích u babičky a tety, dneska se zase vracím za kamarády do Klobouk. Krajina i lidé jsou tu v něčem přímočaří a trochu syroví, ale obojí si zamilujete. A platí to i o jídle,“ prozrazuje Petra.

Výroba sádla Tradiční

Výroba sádla

kontaktujte nás
ARSY line - tvorba webových stránek a eshopů